שלבי טאנר (או שלבי ההתפחות בגיל ההתבגרות)

אני פוגשת הרבה הורים ואנשי ונשות חינוך שהיו רוצות לקבל עוד קצת ידע על ההתפחות המינית של המתבגרים והמתבגרות שלהם. אז הנה פוסט שיעשה לכם סדר אחת ולתמיד (וגם יסביר איך לגשת לנושא הם הנוער שלכם).

כל התשובות לשאלות שמעסיקות אותך בנושא – ממש כאן!

מה זה "שלבי טאנר" ?

"שלבי טאנר" הם שלבי ההתפתחות המינית שנקבעו ע"י ג'יימס טאנר, שהיה רופא ילדים מלונדון, טאנר רצה ליצור מסגרת שתוכל לבדוק התפתחות מינית תקינה בקרב ילדים וילדות.

מדובר על חמישה שלבים שמציינים זמנים ממוצעים בהתפתחות המינית (וכמובן כמובן שיכולים להיות שינויים כאלה ואחרים).

איך מתחלקים השלבים?

1. השלב הראשון מציין את שלב ה"קדם גיל ההתבגרות". אצל בנים תתחיל הצמיחה לגובה והגדילה של האשכים. אצל בנות תופיע צמיחה ראשונית של השדיים. בשלב הזה מרבית השינויים לא נראים לעין אבל בתוך הגוף יקרו כמה דברים מעניינים: ההיפותלמוס במוח מתחיל להפריש הורמון בשם GnRH. בלוטת יותרת המוח מגיבה על ידי שליחת הורמונים אחרים — LH (luteinizing hormone) ו-FSH (follicle-stimulating hormone) — לשחלות או לאשכים. ההורמונים האלה שולטים בייצור הורמוני המין (אסטרוגן או טסטוסטרון), שמתחילים להכין את הגוף להתבגרות.

2. בשלב השני – יתחיל להופיע שיער ערווה דק ורך, אצל בנות ניצני השדיים יופיעו והשחלות כבר יתחילו לייצר אסטרוגן. אצל הבנים האשכים ושק האשכים מתחילים לגדול (העור יהפוך להיות אדום, דק ורפוי יותר) 

3. בשלב השלישי – אצל בנות זהו השלב שבו השינויים יתחילו להיות הרבה יותר נראים לעין חיצונית (וזה שלב משמעותי כי התגובות של הסביבה משתנות). שיער הערווה יתחיל להיות יותר גס , תהיה צמיחה מואצת וצמיחה של יותר שיער גוף (נגיד בבית השחי). אצל בנים הפין יתחיל להתארך ולגדול , הקול יתחיל להישבר והם יתחילו לפתח מסת שריר. 

4. בשלב הרביעי –  הם כבר כמעט בוגרים מינית! אצל בנות בד"כ תגיע הוסת לקראת סוף השלב הזה (בערך שנתיים אחרי שהשדיים התחילו את הצמיחה שלהן) ואצל בנים הפין ממשיך להתארל ולהתעבות, שיער גוף יתחיל להופיע בבית שחי ואולי גם על הפנים,  הקול יתחלף, אולי קרי לילה ואולי גם הופעה של אקנה. 

5. השלב החמישי הוא השלב הסופי, אצל בנות הוא יהיה סביב גיל 14-15, אצל בנים סביב גיל 15-16. שם יגיעו אברי המין, השערות והשדיים לגודל הסופי שלהם. אצל בנים קצב הגדילה ימשך אך הוא יהיה הרבה יותר איטי משהיה. 

סימנים נוספים של גיל ההתבגרות שחשוב שנתמקד עליהם:

  • אקנה: שינויים הורמונליים גורמים להצטברות שומן בעור ולסתימת נקבוביות, מה שמוביל להופעת אקנה. אקנה מופיע לרוב בפנים, אבל יכול להופיע גם בחזה, בגב ובכתפיים. אקנה בגיל ההתבגרות הוא נורמלי לחלוטין — אך לפעמים הוא עלול להשפיע על הביטחון והדימוי העצמי. אפשר לטפל באקנה בעזרת תכשירים ללא מרשם, ובמקרים חמורים יותר (חמורים גם בנראות אבל גם בתחושה)  אני ממליצה להיעזר ברופא.ת עור.

  • שינויים הורמונליים: הורמונים הם "שליחים כימיים" בגוף, ויש להם תפקיד מרכזי בגיל ההתבגרות.  אצל נקבות, ההורמון העיקרי הוא אסטרוגן, שמופרש מהשחלות ומוביל להתפתחות שדיים, הופעת מחזור, ושינויים אחרים בגוף. אצל זכרים, ההורמון המרכזי הוא טסטוסטרון, שמיוצר באשכים ומעודד צמיחת שרירים, שינוי בקול, התפתחות הפין, צמיחת שיער גוף ועוד.גם הורמונים אחרים, כמו LH ו-FSH, משתתפים בתהליך, כשהם שולטים על תפקוד איברי הרבייה.השינויים ההורמונליים משפיעים גם על מצב הרוח והרגשות — לא רק על הגוף.

למה זה חשוב?

– קודם כל בהכנה לקראת גיל ההתבגרות לפעמים נחמד לדעת מה השלב הבא, להתכונן.

– אני מגלה שילדים וילדות ממש מתעניינים בשלבים. זה כאילו, משהו יחסית צפוי להם בתוך תחושת הכאוס של ההתבגרות.

-לפעמים ילדים וילדות מרגישות מאוד לבד בהשתנות של הגוף שלהם. אפשר לגלות להם שהם לא לבד במערכה הזאת….

מה עוד מומלץ להגיד לבני ובנות הנוער לגבי ההתבגרות המינית שלהם?

  • תדעו שהתחלה של ההתבגרות המינית היא לרוב לא תהיה סימטרית – וזה בסדר אצל בנות, ניצני השדיים עלולים להופיע בצורה לא סימטרית – אחד יכול להיות גדול יותר מהשני, וזו תופעה רגילה. גם הגיל שבו מתחילים השינויים מאוד משתנה מאדם לאדם – ואין "זמן נכון".
  • ההתפתחות המינית שלכם מתרחשת בשלבים, לא בבת אחת. כל שלב יכול להמשך בין חודשים ועד שנה ויותר… השינויים הפיזיים לא מופיעים בבת אחת אלא בהדרגה. אצל חלק מהמתבגרים, ההתפתחות עשויה להימשך עד גיל 18–20 ואף מעבר.

מאיזה גיל זה רלוונטי להתחיל לדבר איתם? 

בגדול מהרגע שבו אנחנו החלטנו להתחיל להכין אותם לקראת מה שיגיע. ההמלצה שלי: בנות 9-10, בנים 10-11.

מה לעשות אם הוא לא מוכן להקשיב? אם היא טוענת שהיא יודעת הכל ושזה חופר לה?

קודם כל תזכרו שזאת הזכות שלכם להתעקש ולרצות לדבר איתה או איתו על הנושא. ההתנגדות שלהם מאוד מובנת ונורמלית ועדין אתם יכולים להגיד שזה חשוב לך לדבר על הנושא. ואפשר לעשות את זה בשלבים, ואפשר לקצר ממש ואפשר גם לשחרר את זה שהיא לא מראה לך שזה מעניין אותה או שהוא מגלגל לך עיניים ואומר "אני יודע אני יודע". הם עדין מקשיבים – גם אם זה לא נראה. ולעצם הניסיון לדבר איתם על זה יש משמעות גדולה. ויש ילדים שיעדיפו לקרוא על הנושא לבד (ואז אפשר נגיד לרכוש להם ספר כמו זה: ספר הבנים/הבנות הגדול.
רוצה עוד עצות איך לדבר איתם למרות ולצד ההתנגדות: אני פה בשבילך

דיסקליימרים חשובים:

  • לא כל נקבה היא בת ולא כל זכר הוא בן. כלומר, יש זכרים שיעברו התפתחות מינית של זכרים אבל הם לא בנים. וכנ"ל גם לגבי בנות…ונראה לי חשוב לזכור את זה כשבאות לדבר עם מתבגרות.ים.
  • לא כל שלב מגיע באותה הצורה ובאותו הקצב לכל ילד וילדה. ולכן בשיח ממליצה להיות רגישים.ות. להשתמש הרבה במילים כמו :"על פי רוב" או "ממוצע" או "לפעמים" או "יכול להיות" או "יש ילדיםות ש…"

 

אם תרצו גם להאזין גם למה שיש לי לספר לכם על חינוך מיני בגיל ההתבגרות – בואו לפודקאסט !

נהנתם מהמאמר ? כאן משתפים :)

מאמרים נוספים

חיפשת תוכן מיוחד? הגעת למקום הנכון!

— הרשמה לניוזלטר שלי —

רוצה לקבל ממני עוד תוכן
מעולה בנושא חינוך למיניות
חיובית ומייטיבה
בבית ובמרחב החינוכי?!