כשקראתי את הספר החדש של נועה כ"ץ "ספר הרבייה" שאלתי את עצמי -מי קהל היעד של הספר? למי בעצם הספר מיועד?
יכולתי להעלות בדעתי:
- נערות ונערים שרוצים ידע נרחב ומפורט על נושאים שונים
- הורים שרוצים מילים לאיך להסביר לילדיםות שלהם כל מיני תהליכים ונושאים שקשורים למיניות (במובן המאוד רחב של המילה)
- אנשי ונשות חינוך שרוצות.ים רעיונות לאיך ועל מה לדבר עם הנוער או מחפשים טריגרים לשיח חינוכי בכיתה/בהדרכה
- צעירים וצעירות סקרניות.ים שלא מעוניינות בספר מדעי ארוך אלא במשהו קצת יותר בגובה העיניים ועדין שיש בו הרבה מידע.
- חובבי וחובבות קומיקס שנון שלא באמת אכפת להם מה הנושא
ועוד…
נועה נוגעת בספר שלה כמעט בכל נושא אפשרי הקשור למיניות. וכשאני אומרת כמעט כל נושא אפשרי אני ממש מתכוונת לזה: מערכות המין הנקביות והזכריות, מחזור הביוץ והווסת, תהליכי ההתפתחות בגיל ההתבגרות, משיכה מינית ונטייה מינית, זהות מגדרית, אמצעי מניעה, מחלות מין, הריון, IVF, פונדקאות ואימוץ, הפסקת הריון, לידה, מחלות פות, פורנוגרפיה, תרומות זרע וביצית, לידה שקטה, יחסי מין, הורמונים ועוד ועוד ועוד ועוד…
והכל מאויר, מוסבר בצורה מפורטת וברורה מתובל בהומור וגם במסרים סמויים וגלויים שמזמינים את הקורא.ת להפעיל חשיבה ביקורתית ולהרחיב את תפיסת העולם האישית.
ההמלצות והמחשבות שלי:
– לא הייתי נותנת לבת שלי (בת 12) או לבנים שלי (10, 4) לקרוא את זה ככה לבד לכיף. זה יכול להיות מאוד מציף, יש שם הרבה מידע שבאופן אישי אני לא חושבת שמתאים לגיל שלה ושלהם. ומצד שני יש שם כמה עמודים שהייתי קוראת ביחד איתם (כלומר בנפרד עם כל אחת ואחד בהתאם לגיל) משום שאני חושבת שהם מסבירים פשוט נפלא כל מיני דברים שהייתי שמחה ללמד אותם.
– כן, יש שם כמה אמירות/התייחסויות שלא תואמות את העולם האידיאולוגי שלי. אז מה. עד שאני לא אכתוב ספר לא יהיה קיים ספר שלא תהיה לי ביקורת עליו (וכנראה גם כשאכתוב ספר תהיה לי ביקורת עליו ) – נהנתי לקרוא ולהתווכח ולהסכים ולא להסכים. צחקתי, התרגשתי, התלהבתי, התעצבנתי -הספר הזה הוציא ממני מלא רגשות. שזה אומר הרבה בעיני.
– בהתחלה כעסתי על העומס הרב בפרטים ובנושאים. ולאט לאט התאהבתי. פשוט התאהבתי בחשיבות שיש לכותבת הספר לגעת בכל כך הרבה נושאים (בצורה גאונית בעיני) שהם טאבו, שהם לא מדוברים, שהם בשוליים. היא התייחסה אליהם, נתנה להם ציור, מילים ומקום.
– בתחילת הספר יש תוכן העניינים. הוא יכול לאפשר לבחור על איזה נושא נרצה לקרוא עכשיו, באיזה נושא נרצה להעמיק את הידע. בעיני זאת יכולה להיות אחלה דרך להזמין שיח עם הילדיםות שלך.
– לפני החלקים המורכבים יש אזהרת טריגר. זה פשוט נפלא!!! תמשיכו לקרוא רק אם זה מרגיש לכם נכון ומתאים. כמה רגיש!
– נראה שנועה חשבה על הפרטים הקטנים -גם כשכתבה את הספר, גם האיורים, גם המעברים מנושא לנושא. בקריאה שניה של הספר קלטתי כל מיני ניואנסים קטנים שאמרתי לעצמי שהיא פשוט גאונה (לדוגמא המעבר מנושא כבד וקשה כמו לידה שקטה, להריון).
-הספר משלב בין הבטים רגשיים, פיזיים, קוגניטיביים, חברתיים, תרבותיים, מגדריים, פוליטיים -היא מביאה את הכל. ועושה את זה בצורה מדהימה.
– האיורים. או…. האיורים. אין מה לדבר. מגוון של ייצוגי גוף, מגדר, חברה ומראה.
האם לרוץ לקנות את הספר?
לפני שאתם רצים לקנות באוןליין – לכו תעיינו בו, תחשבו האם מתאים לכם (לבית /לכיתה /לקליניקה / לנכדיםות). תראו שהוא מתאים לשיטת החינוך, לאג'נדה האישית שלך, לעולם הערכים שלך.
ואם הוא מצא חן בעיניך אבל הוא לא תואם פיקס תזכרו שאפשר תמיד להתאים, לבחור מה להראות ואיך…
אבל…. תבחרו ספר. תבחרו בו להיות אחד הכלים שלכם לחינוך מיני בבית.
תאריך פרסום: 30.4.2023
רוצה לקבל רעיונות נוספים לחינוך מיני בשיח הביתי ? ניתן לקרוא יחד עם הילדים ספרים – לחצו פה להמלצות וחוות הדעת שלי על ספרים מותאמים לפי גיל ונושא